Thursday, March 09, 2006

Οι Χάρτες

Έχω την πεποίθηση - και σίγουρα δεν πρωτοτυπώ - πως η ζωή του καθενός γράφεται σιγά σιγά στο πρόσωπό του. Kαθώς περνά ο καιρός, οι εκφράσεις που γεννιούνται από σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα χαράζουν ένα χάρτη που όταν διαβάζεται μπορεί να πει πολλά.
Μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφήσει τις ακτίνες γύρω από τα μάτια, τη σκάλα των ρυτίδων στο μέτωπο, τις κάθετες ανάμεσα στα φρύδια και, ίσως τις πιο φλύαρες και προδοτικές απ’όλες, τις γραμμές γύρω από το στόμα. Καμμιά φορά έχουν γραμμένη πάνω τους μια τόσο καθοδική πορεία που λες πως τα χείλη συνεχώς θά'ταν σφιγμένα. Και δεν είναι μόνο ο νόμος της βαρύτητας και του χρόνου που αποτυπώνει πάνω τους την αίσθηση της κατηφοριάς...
Τα πρωινά, ο καθρέφτης ξεσκεπάζει τους ιλίγγους και τα όνειρα της νύχτας, όταν το κορμί ησυχάζει, η λογική αφοπλίζεται και τα βάθη χορεύουν. Με τον καιρό μένει μόνιμη η πρωινή μη-μάσκα που σε νεότερους καιρούς έφευγε με τη βουή της μέρας.
Αρκεί να έχει όρεξη να παρατηρεί κανείς και θα δει πάνω στα πρόσωπα τις μύχιες σκέψεις και διαθέσεις, και τη ζωή που αυτές προκάλεσαν. Την καλοσύνη, την κακία, την αθωότητα, την πονηριά, την περηφάνια, τη δουλοπρέπεια, την προδοσία και την πίστη.
Γι'αυτό τα πρόσωπα των μεγάλων ανθρώπων με μαγεύουν και σχεδόν ποτέ δεν βαριέμαι όταν περιμένω σε αίθουσες αναμονής ή σε ουρές. Είμαι αυτή που ξεχνάει να βγάλει τα γυαλιά ηλίου και μένει καρφωμένη στην ίδια θέση ώρα πολλή. Όχι, δεν έχω ακριβώς αποκοιμηθεί.

2 comments:

sally said...

Φίλτατη mckat, καλησπέρα.

Συμφωνώ κάθετα (και οριζοντίως) με τα όσα παραθέτετε.
Μία λέξη που χρησιμοποιώ συχνά...

ΒΙΩΜΑΤΑ.

Αυτά μας "ζωγραφίζουν" εσωτερικώς και εξωτερικώς.
Μας "χαράσουν" τα σημάδια τους στο πρόσωπο και μας διαμοφώνουν και μας μετασχηματίζουν τα όσα σχετικά με μας. Τον τρόπο σκέψης. Τον χαρακτήρα. Τα συναισθήματα. Την αντίληψη ως προς τα πράγματα και γενικότερα...

Βιώματα.

Εξέλιξη.

Και μάγεμα το αλληλένδετο αυτό σχήμα που προκύπτει.

Γι' αυτό κι εμένα επίσης μου προκαλούν όχι μόνον το ενδιαφέρον, αλλά και δέος τα πρόσωπα, κάθε λέξη και κάθε γραμμή που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο...

Ναι, γραμμές.

Χάρτης, πράγματι.

Επιπλέον, εξαιρετικό το παρακάτω...
"Τα πρωινά, ο καθρέφτης ξεσκεπάζει τους ιλίγγους και τα όνειρα της νύχτας, όταν το κορμί ησυχάζει, η λογική αφοπλίζεται και τα βάθη χορεύουν."

Χαιρετώ ευχόμενη "καλή συνέχεια".
καλό μεσημέρι.

qqqqqqqq said...

Tο κείμενο αυτό........................... βάζω τελείες γιατί πραγματικά μου άρεσε πολύ και δεν ξέρω πως να το περιγράψω: γραμμένο από τα βάθη μιας καρδιάς (γυναικείας ή ανδρικής; εγώ θα απαντούσα ανθρώπινης)που βλέπει τον κόσμο "φωτογραφικά", η φωτογραφία, εικόνα (ενός ανθρώπου για παράδειγμα) έχει και άλλες βαθύτερες ερμηνείες πέρα από την απλή οπτική παρατήρηση των σχημάτων, των χρωμάτων, και της μορφής γενικότερα. Κατερίνα, αυτό το κείμενο είναι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ!
Γειά σου και συγγνώμη που δεν το διάβασα από την πρώτη φορά που είδα το blog